Mooi jezelf zijn 

Olympische ringen van de huid

De Olympische Spelen in Pyeongchang waren voor mij bijzonder. Wat voor mij in beeld blijft, los van de geweldige prestaties van onze jongens en meiden, zijn de perfect glanzende huiden van de dames van het Koreaanse curlingteam. Ik zag ze in de finale over het ijs glijden met prachtige porseleinen gezichten. Voor ons als buitenstaander opvallend maar in Zuid-Korea is de conditie van de huid een heel belangrijk en routineus onderdeel van de gezondheid. Het is daar niet ongewoon om als gezin de schoonheidsspecialiste én de dermatoloog op speed dial te hebben staan. 

Gave huid

Een blanke gave huid wordt in Korea als ideaal gezien. Verbaas je er dan ook niet over als je daar straten ziet met alleen maar huidverzorgingsinstituten om die perfecte huid te bereiken. De Koreaanse routine heeft wel acht stappen in de verzorging en olie heeft daar een belangrijke rol in. Laat ik het voor hier houden bij de vijf Olympische ringen die er voor zorgen dat je huid op topsportniveau kan functioneren. Voor meer toelichting op de werking van de verschillende producten verwijs ik je daarna naar diverse huidgoeroes.

  • Ring 1: Reinigen. Maak elke dag je huid schoon met een milde reiniging. Make-up en ander vuil kunnen je huid verstoppen.
  • Ring 2: Tonen. Gebruik een toner om de laatste restjes make-up of vuildeeltjes van je huid te halen.
  • Ring 3: Exfoliëren. Gebruik een exfoliant met fruitzuur die mild de dode huidcellen verwijdert. Scrubben met korreltjes kan je huid beschadigen.
  • Ring 4: Moisturizen. Gebruik een crème met een aantal belangrijke basisingrediënten om je huid te verzorgen.
  • Ring 5: SPF (sun protection factor). Gebruik overdag altijd een lotion met een zonnefactor om huidschade te voorkomen.

Verwarrende informatie

Meer informatie over deze stappen laat ik graag over aan de mensen die er hun vak van hebben gemaakt om te beoordelen wat wel en niet goed is voor je huid. Al is dat wel eens lastig om daar je weg in te vinden. Online vind je namelijk veel en vaak verwarrende informatie van mensen in en buiten de cosmetische industrie. Ik heb dat aan den lijve ondervonden toen ik online een moeizame en lange zoektocht ondernam om mijn huidproblemen te begrijpen. En bij twijfel geldt altijd: ga naar de huisarts en/of laat je doorverwijzen naar een dermatoloog. 

Wil je wetenschappelijk onderbouwde informatie online dan kan ik je onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee aanbevelen. Ze schrijft een mooi blog en heeft sinds een paar jaar een eigen productlijn: Uncover Skincare. Ze is de Nederlandse waakhond van de cosmetische industrie. Ze licht voor over de do’s and don’ts in huidverzorging en onderbouwt dat wetenschappelijk. Heb je wat hulp nodig bij het bepalen van je huidtype en de stappen in je verzorging dan kun je sinds kort ook langs bij haar kantoor in Rotterdam voor een consult. Ik weet uit ervaring hoe goed ze is want ik sprak haar een paar jaar geleden en na een korte blik op mijn huid stelde ze na jaren zoeken de juiste diagnose.

Haar Amerikaanse evenknie Paula Begoun biedt ook een mooi scala aan producten op haar site. Paula is al sinds de jaren ’80 een doorn in het oog voor de cosmeticaindustrie. Ze neemt geen blad voor de mond maar is ondanks de tegenwerking die ze krijgt door die machtige industrie op de barricades blijven staan. Crème uit een pot? Foei! Producten met huidirriterende ingrediënten als alcohol en/of parfum erin? Scheer je weg! 

Kijk ook eens op de site Beautypedia als je recensies van producten wil lezen of ingrediënten op hun veiligheid wil onderzoeken. Heel handig als je eens in een winkel staat en het mooie verkooppraatje niet helemaal vertrouwt. Nog een laatste waarschuwing: als je de informatie van Jetske en Paula hebt doorgenomen dan kijk je nooit meer hetzelfde naar wat je op je huid smeert. En misschien maar goed ook. Wees kritisch en laat je niets ‘aansmeren’ want je hebt maar één huid.

 
 
 
 
E-mailen
Instagram
LinkedIn